Best Value ook voor kleinere bedrijven haalbaar

Best Value ook voor kleinere bedrijven haalbaar

Op vrijdag vijf oktober kreeg Beukema Grondwerken BV uit Onderdendam de definitieve gunning voor het baggeren van de Maren in Noord-Groningen. Na een langdurige en intensieve aanbestedingsperiode op basis van Best Value, werd dit omvangrijke project met klinkende cijfers binnengesleept.

Beukema is gevestigd in de regio, heeft de nodige ervaring en expertise en kan alle werkzaamheden zelf uitvoeren. Kortom; het project is hen op het lijf geschreven. Tot zover niets nieuws onder de zon.

De uitdaging zat hier in de manier van aanbesteden; het was namelijk een aanbesteding op basis van Best Value. Met een dergelijk aanbestedingstraject had Beukema totaal geen ervaring. Toch hebben ze er heel bewust voor gekozen om hierop in te schrijven en de uitdaging aan te gaan. En dat vind ik zo mooi aan dit project; mensen die nieuwe wegen durven in te slaan, uit hun comfortzone stappen, zich willen blijven ontwikkelen en daar uiteindelijk voor worden beloond.

Als je een Best Value-aanbesteding wilt winnen, dan moet je alles uit de kast trekken. Dat betekent een enorme investering aan de voorkant, terwijl je niet weet of je het werk aanneemt. Voor kleinere bedrijven is dit een enorm risico. Want als je de klus niet binnensleept, is die investering voor niets geweest. Het gevolg is dat vaak alleen de grote jongens met een dergelijke aanbesteding meedoen.

Dit project laat zien dat je ook als kleinere onderneming het verschil kunt maken. Als je weloverwogen te werk gaat en er voor de volle 100% voor gaat is er veel mogelijk. Beukema heeft adviesbureau Syntera in de arm genomen voor de begeleiding tijdens de aanbesteding. Hierdoor kreeg hun plan steeds meer focus en belangrijker nog; ze gingen steeds meer in hun eigen kunnen geloven. Door dit zelfvertrouwen bleek ook het interview geen enkel probleem op te leveren. Sterker nog; ze scoorden maximaal op dit onderdeel.

Deze succesvolle aanpak laat zien dat een aanbesteding op basis van Best Value ook voor kleinere bedrijven is weggelegd. Als je welbewust op het goede project instapt zijn er echt mogelijkheden. Wees daarbij niet bang om samen te werken en kennis te delen. Samen ben je echt sterker. Zie hier het resultaat. 

Terug naar Strategie