Adviesbureau voor bouw en infra
Ontwerpen in 3D biedt klanten talloze mogelijkheden

Ontwerpen in 3D biedt klanten talloze mogelijkheden

Waar denk je aan bij de term 3D? Misschien aan die prachtige schetsen van je keuken na de verbouwing of aan een impressie van je nieuwe huis? In de infrasector wordt ook steeds meer met 3D-modellen gewerkt. Maar dat gaat verder dan mooie plaatjes. Er is veel mogelijk met 3D. Toch merk ik dat veel klanten eigenlijk nog niet goed weten wat wij als adviesbureau kunnen doen op het gebied van 3D-ontwerp. Aan de hand van een recente case laat ik zien hoe wij 3D-ontwerp inzetten en laten werken voor onze klanten.

Case: Grondbalans voor het bouwrijp maken van een nieuwe woonwijk

Voor dit project moest een perceel van circa 60.000m2 grond bouwrijp worden gemaakt. De betreffende aannemer heeft ons in de arm genomen voor het maken van een grondbalans. Hierbij biedt het werken met een 3D-model veel meerwaarde. Het is een investering in het begin, die je in het vervolgtraject snel weer terugverdient. Enkele voordelen en mogelijkheden op een rij:

  1. Een 3D-ontwerp is dynamisch. Je kunt spelen met de waarden en ziet direct wat het gevolg is voor de andere waarden. Wat zijn de gevolgen voor de grondbalans als ik de sloot net iets dieper uitgraaf of de dijk net wat meer ophoog?

 

  1. Door het dynamische karakter van een 3D-model hoef je niet voortdurend nieuwe berekeningen te maken wat veel tijdwinst oplevert. Bovendien kunnen er aan het 3D-ontwerp diverse gegevens worden onttrokken, denk hierbij bijvoorbeeld aan dwarsprofielen of het genereren van hoogtes voor inspectieputten.

 

  1. Het 3D-ontwerp geeft een zeer realistische weergave van de werkelijkheid. Hierdoor heeft de klant een goed inzicht in de situatie en komt hij niet voor vervelende verrassingen te staan tijdens de uitvoeringsfase.

 

  1. Het ontwerp in 3D is de basis voor het vervolgtraject. In de uitvoeringsfase is het ontwerp bruikbaar voor de maatvoerder. Bovendien kan het 3D-ontwerp direct omgezet worden naar een machinemodel.

 

  1. Na uitvoering kan de as-builtmeting vergeleken worden met het 3D ontwerp. Hierdoor kan de controle op een snelle en efficiënte wijze worden uitgevoerd.

 

Het maken van een grondbalans is slechts een greep uit de talloze toepassingen met 3D-ontwerp. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik laat je graag zien wat een 3D-ontwerp voor jou kan doen.

Terug naar Ontwerp