Adviesbureau voor bouw en infra
Een dag uit het leven van onze Projectleider Techniek - Roland Bouw

Een dag uit het leven van onze Projectleider Techniek - Roland Bouw

5:00 uur

De wekker gaat, het begin van een nieuwe werkdag. Vandaag zit ik bij onze klant Hommelink in Groenlo, waar ik ben ingevlogen voor diverse klussen zoals projectbegeleiding, calculatie, werkvoorbereiding, inkoop, werkadministratie en algemene bedrijfsbegeleiding. Kortom; genoeg te doen. Kop koffie en gaan. 

 

7:00 uur

Projectbezoek. Als projectleider breng ik in Zevenaar een projectbezoek op een locatie van Gasunie. Hier hebben we als aannemer een klus aangenomen voor het grond-, riool- en bestratingswerk. Ik heb een persoonlijk overleg met de voorman over de stand van zaken. We bespreken de voortgang van het project met name op de aspecten kwaliteit, tijd en geld. Met de opdrachtgever bespreek ik vervolgens de planning. Onze algemene conclusie: het project verloopt naar tevredenheid. Tijd om verder te gaan.

 

8:30 uur

Op kantoor in Groenlo. Er liggen diverse klussen te wachten. Allereerst neem ik met Henri Hommelink [alg. directeur] de openstaande calculaties door. We stemmen de laatste puntjes af zodat de calculaties definitief kunnen worden gemaakt. Met de medewerkster van het bedrijfsbureau loop ik de bijbehorende aanbiedingsbrief door. Na de laatste aanpassingen kan de aanbieding de deur uit. Tussendoor check ik de begroting die een collega heeft gemaakt. Dan nog even een paar mailtjes de deur uit. Verder heb ik een mail binnengekregen van een Syntera-collega over het schrijven van een blog. Bij Syntera delen we graag informatie met anderen. Ik weet zo 1-2-3 geen onderwerp, daar moet ik eerst even over nadenken.

 

12:00 uur

Eerst tijd voor de lunch. Samen met collega’s eten aan de keukentafel. Even tijd om bij te praten. Dit vind ik echt het mooie van het intern zitten bij een klant. Je krijgt veel meer mee van het bedrijfsgevoel. Bovendien zie je heel goed de verschillen tussen de bedrijven. Het ene is niet beter dan het andere; het is juist mooi en goed dat er verschillende bedrijfsculturen zijn.

 

12:45 uur

Samen met collega Henri op pad. Voor een project van Rijkswaterstaat voeren we keukentafelgesprekken met eigenaren en gebruikers van percelen waar we werkzaamheden uit moeten voeren. Er moeten onder andere duikers worden aangebracht en er moet grond- en straatwerk worden uitgevoerd. We geven een toelichting op de werkzaamheden en maken afspraken over onder andere het uitvoeringstijdstip. Deze gesprekken zijn altijd weer verrassend; je komt bij de interessantste mensen aan tafel.

 

15:30 uur

Terug op kantoor in Groenlo. Henri en ik sparren over het ontwikkelingsproces – van loonbedrijf naar aannemingsbedrijf – waar Hommelink in zit. Dit betekent dat bedrijfsprocessen veranderen en dat vooral ook de manier van denken verandert. Was het vroeger uurtje-factuurtje, nu moeten er klussen aangenomen worden. Het gaat om grote bedragen waardoor de risico’s ook groter worden. Syntera heeft de expertise in huis om deze transitie goed te laten verlopen. Ik vind het prachtig om die ontwikkeling te zien. Er gaan al heel veel dingen goed, maar het kan altijd beter. De vraag waar we nu mee bezig zijn: welke processen en werkzaamheden kunnen we efficiënter inrichten? En hoe gaan we die concreet vormgeven? Genoeg stof om over na te denken.

 

16:30 uur

De dag zit er alweer op. Tijd om naar huis te gaan. Op naar het altijd mooie Drenthe.

 

Terug naar Projectmanagement