0597 76 00 30

Home E Actueel E De kracht van communicatie

Tim Meijer

Projectmanager/Directeur

De kracht van communicatie

13 september 2022

Communicatie is de sleutel tot ieder succes. Je kunt het eigenlijk niet genoeg doen. Toch gaat hier nog veel niet goed. Toen wij zo’n tien jaar geleden begonnen met projectcommunicatie binnen Syntera, zagen we het vaak als volgt fout gaan: Men was bang om iets te vertellen. ‘Als we iets delen, dan vindt men daar wat van…’, was vaak de gedachte. Dat gold voor EMVI-plannen. Het gold ook voor omgevingsmanagement en burgerparticipatie, dat toen nog in de kinderschoenen stond.

Inmiddels zijn we jaren verder. Met de groei van ons bedrijf groeide ook onze communicatie-afdeling. We mochten honderden plannen schrijven. We mochten helpen bij het niet-technisch maken van veelal heel technische oplossingen en ideeën. En het mooie was altijd? Door de taal van de techneut te begrijpen én te spreken konden we een brug slaan. We werden serieus genomen. Een laagfrequent trilblok? Een lage-temperatuur-mengsel? Een invasieve exoot? Door inhoudelijke experts te laten samenwerken met communicatiespecialisten sloegen we keer op keer bruggen.

We maken niet alleen technische dingen niet-technisch en begrijpelijk voor iedere lezer. We mogen ook niet-technische ideeën vertalen naar technische oplossingen. Communicatie werkt immers twee kanten op. Zo ondersteunden we prachtige burgerinitiatieven. Bouwden we projecten die met kleurpotloden aan keukentafels ontstonden. We raakten in alle projectfasen betrokken. Want in iedere fase is communicatie onmisbaar. Sterker nog: Leer je elkaar eerder begrijpen, dan worden veel fouten niet meer gemaakt.

Laatst las ik een onderzoek van een grote bank, dat onderzoek had gedaan in de bouwsector. Een sector waar nog veel fout gaat. Faalkosten zijn kosten die ontstaan door fouten (falen) in het voorbereidingsproces van een project en die voorkomen hadden kunnen worden. ‘Sneu geld’, hoor ik je denken. En dat klopt. Weet je wat het onderzoek aanreikte in welke richting de oplossingen gezocht moesten worden? In ‘de softe hoek’… Men zou meer met elkaar moeten communiceren. Communicatie voorkomt faalkosten.

Maar dat niet alleen: Communicatie maakt projecten veel makkelijker, doet ze sneller verlopen, zorgt voor veel minder overlast en maakt het werk van alle betrokkenen veel leuker. Denk je niet?

Deel dit artikel: