0597 76 00 30

Home E Actueel E Emile Doeser over bestekken en calculeren

Emile Doeser

Projectcoördinator

Emile Doeser over bestekken en calculeren

30 maart 2023

Emile Doeser werkt bij Syntera als bestekschrijver en calculator. Hij neemt ons mee in zijn werk en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die een steeds grotere rol spelen. Zorgt verduurzaming er straks voor dat er alleen nog een paar grote aannemers overblijven?

Bijna 25 jaar geleden startte Emile zijn carrière bij een aannemer in tanksanering om vervolgens over te stappen naar calculatiewerkzaamheden in de infra. Bij Syntera werkt Emile nog vaak voor aannemers, zo is hij enkele dagen per week gedetacheerd bij een infra aannemer. Daar ondersteunt hij het bedrijfsbureau, onder andere door het maken van calculaties. Tegelijkertijd is hij ook aan de slag voor opdrachtgevers als gemeenten, bijvoorbeeld met het maken van ramingen voor de aanleg van fietspaden of rioolvervanging.

De veelzijdigheid van Syntera met projectmanagers, civiel ontwerpers, adviseurs en planschrijvers zorgt voor veel afwisseling. Menig EMVI-plan wordt ondersteund door advies of calculatie van Emile. “Veel collega’s hebben een achtergrond bij de aannemerij, je merkt dat er verstand van zaken aanwezig is. Aan een half woord heb je genoeg. Met onze achtergronden kunnen we makkelijk schakelen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, en voor beide kanten van grote betekenis zijn.”

Als bestekschrijver en calculator werkt Emile met veel programma’s als die van Bakker&Spees, waarin bibliotheken zitten met tarieven en allerlei standaardonderdelen. Door de huidige economische ontwikkelingen is het belangrijk om een zo actueel mogelijk prijspeil te hanteren zodat projecten gezond blijven. Voor het schrijven van bestekken wordt met een standaard ‘moederdocument’ conform de RAW-besteksystematiek gewerkt.

Naast stijgende prijzen is duurzaamheid volgens Emile het meest bepalende thema voor de toekomst van civiele, infrastructurele en groen-werkzaamheden. Opdrachtgevers staan steeds minder emissie toe tijdens projecten. Welk materieel kan elektrisch worden aangedreven of door waterstof? Logisch, maar in hoeverre is dit op te brengen voor aannemers? Verdwijnen hierdoor straks kleine aannemers en blijven alleen een aantal grote over die investeringen kunnen doen in dure, duurzame machines? Het is volgens Emile onomkeerbaar dat ook in de RAW de focus op duurzaamheid steeds groter wordt, waar dat bij EMVI nu vaak al een bepalende rol speelt.

Ondanks de uitdagingen waar de sector voor staat is Emile optimistisch over de toekomst en geniet ervan om deze uitdagingen met aannemers en opdrachtgevers aan te gaan. “Het houdt het boeiend en afwisselend, ik vind het mooi om met het ervaren team van Syntera juist hierop in te spelen. Zodat we echt kunnen helpen in de behoeften van onze klanten en opdrachtgevers. Stilstand is achteruitgang, dus laten we vooruitgaan.”

Deel dit artikel: