Hogeschool Windesheim ziet een lang gekoesterde wens werkelijkheid worden. De doorstroming van het verkeer riep om verbetering. Vooral tijdens de ochtendspits ontstonden opstoppingen en onveilige situaties. Voetgangers, fietsers, automobilisten kruisten elkaar op en rondom de campus. Een rondweg rondom de campusgebouwen moet ervoor zorgen dat de verkeerssituatie verbetert en de veiligheid toeneemt.
Gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2035 volledig aardgasvrij te zijn. Een manier om dit te realiseren is door woningen aan te sluiten op warmtenet WarmteStad waar inmiddels 3.000 corporatiewoningen op zijn aangesloten. In de wijk Selwerd worden de eerste koopwoningen aangesloten op WarmteStad: het merendeel van de 25 woningen aan De Larix gaat hiermee van het gas af.
In de Blauwestad houdt Syntera toezicht op diverse civiele projecten. Joost is de schakel tussen 'binnen' en 'buiten', bewaakt de planning, kwaliteit, budgetten en is aanspreekpunt voor de opdrachtgever en opdrachtnemers.
We zijn alweer meer dan een jaar bezig met een prachtig project in Zwolle. Van Hogeschool Windesheim hebben we de opdracht gekregen voor het opstellen van een programma van eisen voor de rondweg en de herinrichting van het parkeerterrein bij de campus. Doel van dit alles is de herinrichting van de parkeerterreinen en het verbinden van de parkeerplaatsen middels een rondweg. Inmiddels is het ontwerp afgerond en in maart jongsleden hebben we het bestek opgeleverd. Nu gaan we een nieuwe fase in en staan we vlak voor de realisatie.
Hoogezand | Voor de gemeente Midden-Groningen zijn we al geruime tijd aan het werk in Martenshoek. Tom houdt zich als projectvoorbereider bezig met de groene kant van het verhaal en praat ons bij voor dit project.
Het afgelopen halfjaar zijn collega’s Jeroen, Jan-Henk en Tim intensief betrokken geweest bij de herinrichting Winkelgebied en kruising aan de Meint Veningastraat in Martenshoek. Op dit moment is het gebied onoverzichtelijk en ontstaan er met grote regelmaat gevaarlijke verkeerssituaties. Ook de parkeercapaciteit in het gebied kan beter. Hoog tijd dus dat het gebied een opfrisbeurt krijgt! In opdracht van de Gemeente Midden-Groningen mochten onze collega’s het hele voortraject (van schetsontwerp naar DO en bestek naar aanbesteding) coördineren.
Al vanaf de aanbestedingsfase is Syntera betrokken bij het project “Grootonderhoud N363”. Samen met De Wilde Wegenbouw BV hebben we de winnende inschrijving gemaakt. Inmiddels is het project in uitvoering en wordt er hard gewerkt aan het grootonderhoud van de Hooilandseweg (N363) in Roodeschool.
Bij Syntera zijn we in staat om op verschillende niveaus als adviseur op te treden. Een goed voorbeeld hiervan is onze rol bij de aanpak van de Oudewerfslaan. Deze laan in Winschoten is een laan met een grote historische waarde. De laan fungeerde als oprijlaan voor het landgoed Oude Werf en later werd de laan gebruikt als paardenrenbaan. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw is er echter weinig onderhoud gepleegd aan de laan. Alle reden voor de gemeente Oldambt om de groenstructuur van de Oudewerfslaan aan te pakken. De gemeente wil de laan iets van zijn oude allure teruggeven en tegelijkertijd in een modern jasje steken.
Met onze achtergrond in de infratechniek zijn we bij Syntera vaak betrokken bij (aanbestedingen van) infraprojecten. Steeds vaker nemen we echter een kijkje in de keuken bij andere bedrijfstakken. Zo ook deze keer: we kwamen in contact met Hollander Techniek uit Apeldoorn, een interessant bedrijf met kennis op het gebied van utiliteit, industrie en retail.
Bij Syntera zeggen we: “samenwerken, dat werkt pas echt!” Een mooi en toepasselijk voorbeeld hiervan is de input die wij konden leveren aan loon- en aannemingsbedrijf ‘De Samenwerking’, die zich wilde inschrijven voor de aanbesteding ‘Verbetering Watersysteem Polder Waard-Nieuwland’. Ze vroegen ons om op te treden als adviesbureau. Tot zo ver een normale gang van zaken.
Het meerjarig in stand houden, monitoren en upgraden van het kwelderareaal in het Waddengebied is een langdurig project waarin technisch inzicht en procesbegeleiding samenkomen. Het betreft een contract op basis van UAV-GC, waar wij de procesbegeleiding verzorgen voor Stienstra & Zn. BV, zowel in de voorbereidings- als in de uitvoeringsfase. De succesvolle samenwerking begon met het schrijven van het winnende plan van aanpak. De opdrachtgever (Rijkswaterstaat) was zeer content met het plan, met name door de overzichtelijke opbouw. De aanbesteding was het begin van een langdurige samenwerking.
Het wonen op het platteland wordt vaak geassocieerd met termen als vergrijzing, verlies van voorzieningen en leegloop. Toch zijn veel dorpsbewoners zich juist ook bewust van de kansen en mogelijkheden die het platteland biedt en willen ze zich hier actief voor inzetten. Zo zijn ook de bewoners en ondernemers van Finsterwolde proactief op zoek naar manieren om de leefbaarheid van hun dorp te verbeteren. Het blijkt in de praktijk vaak lastig om ideeën om te zetten naar ontwerpen die daadwerkelijk uitvoerbaar is. Wij zijn als adviesbureau ingeschakeld om dit proces in Finsterwolde in goede banen te leiden.
De Gemeente Hoogeveen schreef een aanbesteding uit voor de herinrichting van het stadscentrum van Hoogeveen. Onze klant – de Zuidema Groep – was de perfecte partij voor dit project; ze zijn gevestigd in Hoogeveen en hebben de juiste kennis en middelen in huis om dit project uit te voeren. Er was echter één grote uitdaging: er was te weinig ervaring in huis op het gebied van UAV-GC 2005. De aanbesteder was hiervan op de hoogte en de kans op inschrijving dreigde hierdoor aan onze klant voorbij te gaan.
Als adviesbureau worden we vaak gevraagd om een proces van A tot Z te begeleiden. We zijn echter ook op specifieke onderdelen van een proces inzetbaar. Zo ook voor dit project – Waterkering Vlieland & Terschelling – waarbij we kort en krachtig werden ingevlogen. De vraag van onze opdrachtgever Jelle Bijlsma was duidelijk: voldoet ons ontwerp aan de eisen van het UAV-CG-contract van de opdrachtgever (Rijkswaterstaat)?
Wat hebben Pippi Langkous en baggerwerkzaamheden met elkaar gemeen? Dit project! Pippi zei ooit: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” Onze opdrachtgever Beukema had nog nooit ingeschreven op een Best Value-inschrijving. En wat doe je dan als er een project voorbij komt, dat qua werkzaamheden je op het lijf geschreven is? Dan vraag je Syntera om je te begeleiden.
Projecten die gekenmerkt worden door veelzijdigheid passen bij ons. De herinrichting van het Dorpsplein in Blijham is één uit deze categorie. We mochten een initiatief van de dorpsraad begeleidden van idee tot oplevering. De dorpsraad had hiervoor een werkgroep samengesteld, die de eerste ideeën schetsmatig had uitgewerkt. Het doel: Men wilde het plein een centrale plaats teruggeven, het lintdorp accentueren en een knipoog naar het verleden (‘het stain’n padje’) en cultuurelementen toevoegen. Het was een idee met visie.
Het Hembrugterrein is een terrein met een rijke (deels militaire) geschiedenis. Binnen het terrein bevinden zich tientallen monumentale gebouwen én een zeldzame, natuurlijke biotoop. Op dit moment is het terrein één van de grootste herontwikkelingslocaties van Europa.
Voor Aannemingsbedrijf Van Gelder B.V. schreven we een plan van aanpak voor de inschrijving op het project ‘Bouwrijp maken bedrijventerrein De Kolk’ van de gemeente Nunspeet. Het EMVI-plan omvatte drie onderdelen: 1) risicobeheersing; 2) afstemming (raakvlakmanagement) en 3) fasering en bereikbaarheid.
Een visie op succes! Zo laat zich dit project het beste samenvatten. Op verzoek van Reef Infra mochten we onze visie op het project delen. Uiteraard was deze visie gebaseerd op de contractstukken van het Waterschap Noorderzijlvest en passend binnen het ‘Best Value’-gedachtegoed. Hoe verbind je de doelstellingen van Opdrachtgever met een optimale inzet van lokale MKB-bedrijven? En hoe borg je deze kennis en ervaring?